Zalety kaszek zbożowych w dziecięcym menu
1. 02. 2023

Zalety kaszek zbożowych w dziecięcym menu

Aby dziecko dobrze się rozwijało, jego dieta powinna być zbilansowana i zawierać wszystkie ważne składniki odżywcze. Na początku idealnym sposobem odżywiania dziecka jest mleko matki, ale stopniowo staje się ono niewystarczające. Aby dziecko mogło dalej rozwijać się, między 4 a 6 miesiącem życia przechodzi na pokarmy. Po warzywach i owocach idealną formą są kaszki zbożowe.

Gdy tylko w pierwszych pokarmach dziecko pozna zmiksowane warzywa, owoce i mięso, także kaszki zbożowe staną się dla niego korzystnym źródłem składników odżywczych. Te, wraz z mięsem, owocami i warzywami, dostarczają mu wszystkiego, czego brakuje już w mleku matki. Są bardzo proste w przygotowaniu i można je podawać niemowlętom o każdej porze dnia.

Kaszka doda energii, zwłaszcza rozwijającemu się mózgowi

Głównym składnikiem dziecięcych kaszek są zboża, które w różnych ilościach i proporcjach zawierają białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, witaminybłonnik. Wspierają zatem zdrowy wzrost i naturalny rozwój, funkcjonowanie układu pokarmowego, prawidłowy rozwój mózgu oraz układu kostnego i mięśniowego. Równie ważny jest jednak fakt, że zawarte w szczególności w kaszkach zbożowych węglowodany dostarczają dzieciom energii, której potrzebują teraz znacznie więcej, niż gdyby były już dorosłe.

Największym konsumentem energii jest mózg, który na tym etapie rozwoju zużywa jej nawet 60% z całej dostępnej ilości. Do jego prawidłowego funkcjonowania niemowlęta potrzebują w pierwszym roku życia aż 90 gramów łatwostrawnych węglowodanów dziennie. Właśnie kaszki wielozbożowe dla dzieci Kendamil zawierają je w optymalnych ilościach. Pochodzą one wyłącznie z wyselekcjonowanych zbóż, ich starannie dobranych mieszanek lub również z owoców. Kaszki Kendamil zawierają ich właśnie tyle, ile maluchy potrzebują do prawidłowego rozwoju. Jest to bardzo ważne, aby w późniejszym czasie nie stały się otyłe i nie cierpiały na związane z tym choroby.

Struktura i skład odpowiadają wiekowi

Kaszki dla dzieci są dostosowane do ich wieku i aktualnego etapu rozwoju. Jak wszystkie kaszki dla niemowląt na polskim rynku, kaszki Kendamil zawierają informację, od którego miesiąca są dla dziecka odpowiednie. Oprócz optymalnej ilości składników odżywczych i dodanych witamin, ich struktura jest również dostosowana do wieku. Dla małych niemowląt jest delikatna, a dla starszych dzieci zawiera większe kawałki. Kawałki te znajdują się w kaszkach dla starszych dzieci między innymi po to, aby dać zajęcie ząbkującym maluchom. Dla brzuszków najmłodszych kaszka jest jednak bardzo delikatna i może być dobrze przetworzona przez ich wciąż rozwijający się układ pokarmowy.

Zacznij od kaszek o delikatnej konsystencji

Szczególnie na początku lekarze zalecają podawanie niemowlętom kaszek jednoskładnikowych i zaczynanie od ich bezglutenowego wariantu. Marka Kendamil opracowała Bezmleczną kaszkę ryżową, która jest odpowiednia do rozpoczęcia podawania pokarmów, czyli od końca 4 miesiąca życia. Zawiera tylko bardzo drobno zmielony ryż wzbogacony o ważną witaminę B1. Można wtedy pójść o krok dalej i zaproponować dziecku Kaszkę mleczną Kendamil z bananem, która łączy w sobie wspaniałe właściwości ryżu, kukurydzy i banana. Jest również wzbogacona o ważne witaminy i minerały, aby zapewnić wszystkie ważne składniki odżywcze, których potrzebują dzieci.

KendamilKendamil

Kaszki dla starszych dzieci zawierają większe kawałki

W portfolio marki Kendamil znajdują się oczywiście kaszki dla dzieci z wszystkich grup wiekowych. Już od końca 6 miesiąca życia maluchy mogą zacząć delektować się Mleczną kremową kaszką owsianą Kendamil, a ich kubki smakowe mogą również rozkoszować się Kaszką mleczną Kendamil z czarną porzeczką i jabłkami. Dla małych miłośników warzyw, mamy mogą przygotować Kaszkę mleczną Kendamil z brokułami, kalafiorem i pomidorami. Już miesiąc później, czyli od ukończonego 7 miesiąca życia, mali smakosze mogą cieszyć się Kaszką mleczną Kendamil z owocami leśnymi, Bezmleczną kaszką Kendamil BIO ze śliwkami i bananem lub Wielozbożową kaszką bezmleczną Kendamil BIO. Generalnie wraz z rozwojem dzieci zmienia się konsystencja ich kaszek. Dzieje się tak dlatego, że stopniowo zaczynają rosnąć im ząbki, którymi trzeba się zająć, a także po to, by nie zapomniały o wrodzonym odruchu przeżuwania. Z tego powodu kaszki zawierają większe kawałki zbóż i ewentualnie także owoce.

KendamilKendamilKendamilKendamilKendamilKendamil

Gluten to nie wróg

Podobnie jak w przypadku wprowadzania pokarmów warzywnych i owocowych, to samo zalecenie dotyczy kaszek zbożowych: nie należy zwlekać z zapoznawaniem dzieci z możliwymi alergenami, na przykład z glutenem. Późny kontakt z alergenami nie zmniejszy ryzyka rozwoju reakcji alergicznych, nawet u osób, które mają do tego wrodzoną predyspozycję. Dlatego eksperci w dziedzinie żywienia dzieci zalecają włączenie pokarmów zawierających gluten jeszcze podczas karmienia piersią. Nie przed ukończeniem 4 miesiąca, ale też nie po ukończeniu 7 miesiąca życia. Nie należy jednak od razu serwować dziecku pełnego talerza kaszki pszennej, zdecydowanie nie! Wystarczy, że mama początkowo poda mu kilka łyżeczek Mlecznej kaszki owsianej Kendamil, Kaszki mlecznej Kendamil z czarną porzeczką i jabłkiem, składającej się z mieszanki owsa, pszenicy i czarnej porzeczki, lub jedną z innych kaszek. Rodzicom może pomóc informacja, że tylko jeden procent populacji naszej zachodniej cywilizacji jest naprawdę uczulony na gluten.

Jak zacząć z kaszkami?

Wprowadzając kaszki do diety dziecka, dietetycy zalecają najpierw włączenie do niej kaszek bezmlecznych, które przygotowujemy na mleku, które dziecko już zna. W ten sposób matka może wykorzystać swoje mleko lub pokarm mleczny do żywienia niemowląt, który do tej pory dla dziecka stosowała. W ten sposób przygotowywane są kaszki Kendamil, na przykład wspomniana już Bezmleczna kaszka ryżowa Kendamil. Ma to między innymi tę zaletę, że dla dziecka smak podawanego pokarmu nie zmienia się. Dziecko powinno najpierw wypić około połowy normalnej ilości mleka matki, zanim kaszka zastąpi drugą połowę. Z biegiem czasu mleko do karmienia można zastąpić kaszką. Wielką zaletą kaszek dla niemowląt jest to, że mamy mogą je podawać swoim maluchom o każdej porze dnia - na śniadanie, obiad czy kolację. Sycą one niemowlęta znacznie lepiej niż samo mleko matki, a podane do kolacji powodują, że dzieci śpią dłużej i spokojniej. A wraz z nimi ich rodzice też będą spać lepiej.

Zalety kaszek bezmlecznych i mlecznych

Na rynku istnieją dwa podstawowe rodzaje kaszek dziecięcych. Pierwszą z nich jest wspomniana już kaszka bezmleczna, która między innymi jest korzystna również dla dzieci posiadających alergię na białko mleka krowiego, ponieważ można ją przygotować na specjalnym mleku - hydrolizowanym mleku dla niemowląt z już strawionym (w uproszczeniu przetrawionym) białkiem. Z drugiej strony kaszki mleczne zawierają już mleko, co ułatwia i przyspiesza ich przygotowanie przez mamy. Wystarczy je wymieszać w przegotowanej wodzie dla niemowląt. W oparciu o najnowszą wiedzę naukową i wieloletnie badania, Kendamil wzbogaca oba te rodzaje o mnóstwo witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju niemowląt w danym wieku. Całe portfolio kaszek Kendamil można kupić w sklepie internetowym oficjalnego dystrybutora tutaj.

Źródła:

Butte N, Cobb K, Dwyer J, Graney L, Heird W, Rickard K. The start healthy guidelines for infants and toddlers. J Am Diet Assoc 2004; 104: 442-454.
Picarelli A, Tola M di, Sabbatella L, Gabrielli F, Cello T di, Anania MC, Mastracchio A, Silano M, Vincenzi M de. Immunologic evidence of no harmful effect of oats in celiac
Thompson, T. Do oats belong in a gluten-free diet? J Am Diet Assoc. 1997; 97(12) 1413-6.
Janatuinen, E.K.; Kemppainen, T. A.; Pikkarainen, P. H.; Holm, K. H.; Kosma, V. M.; Uusitupa, M. I.; Maki, M.; Julkunen, R. J. Lack of cellular and humoral immunological responses to oats in adults with celiac disease. Gut 2000; 46 (3): 327-331.
Codex stan 1-1985 (rev. 1991): codex general standard for the labeling of prepackaged Foods
Foster. Powell K, Holt SHA, Brans-Miller JC. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. American Journal of Clinical Nutrition 2002, 76:5-56

Cookies
Top