Tłuszcze są ważną częścią mleka matki i drugim, po laktozie, co do udziału składnikiem stałym. Badania pokazują, że konieczne jest staranne dobieranie źródeł tłuszczu, które stosujemy w preparatach dla niemowląt, aby zapewnić dziecku optymalny rozwój. Naukowcy zalecają w tej sytuacji rozważenie wykorzystania tłuszczu mlecznego.
Nasze odkrycia i badania skłoniły nas zatem do powrotu do mleka pełnego z mniejszą ilością oleju. Pełnotłuste mleko krowie posiada naturalną zawartość tłuszczu mlecznego. Dzięki tej pełnotłustej mlecznej formule Kendamil ma również przyjemny mleczny smak, który dzieci pokochają.
Źródło:
Delplanque B & Baudry C (2015) Dairy fat in infant formula. Eur J Lipid Sci Technol 117: 1487–1488.
Nie, nie przybierze. Zgodnie z wynikami aktualnych badań spożywanie pełnotłustego mleka nie ma niekorzystnego wpływu na masę i skład ciała dziecka.
Źródło:
Vanderhout SH. et al. Whole milk compared with reduced-fat milk and childhood overweight: a systematic review and meta-analysis AJCN 2020;111(2):266-279
Obie linie są wysokiej jakości. Nad przestrzeganiem norm i dobrymi praktykami w gospodarstwach, z których pochodzi mleko do ich produkcji, czuwa brytyjska organizacja Red Tractor. Certyfikat tej firmy oznacza, że wszystko, co rolnicy wyprodukowali, zostało zrobione sposób odpowiedzialny, bezpieczny i pochodzi od zwierząt, o które dbano. Dodatkowo seria BIO Nature posiada certyfikat jakości BIO, co oznacza, że została wyprodukowana zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej oraz że na żadnym etapie ich produkcji nie użyto nawozów sztucznych ani surowców GMO.
Przegląd dowodów z dziewięciu badań wykazał również, że stosowanie oleiny palmowej (płynnego składnika oleju palmowego) w preparatach dla niemowląt może mieć niekorzystne skutki, w tym zmniejszone wchłanianie tłuszczu i wapnia w jelitach. Stosowanie oleju palmowego może nie być etyczne, zwłaszcza że może sprzyjać masowemu wylesianiu rodzimych lasów na obszarach, na których uprawia się palmę olejową.
Źródło:
Koo WW (2006) Palm olein in the fat blend of infant formulas: effect on theintestinal absorption of calcium and fat, and bone mineralization. J Am CollNutr, 2006. 25(2): p. 117-22
Derbyshire EJ (2017) Palm Oil: Feeding the Next Generation on Unethical Oils? NHD Mag Issue 120: 34-36.
DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas omega 3 pozyskiwany jest z oleju z alg morskich. Podczas gdy większość ludzi wierzy, że ryby wytwarzają własne kwasy omega-3, to w rzeczywistości właśnie algi w ich diecie czynią je bogatym źródłem tych kwasów. Ta alternatywa dla rybiego oleju pochodzi z odnawialnych i zrównoważonych źródeł, więc przejście na nią pomaga chronić cenne światowe zasoby owoców morza.
Źródło:
https://www.healthline.com/nutrition/algae-oil#omega-3-basics
Harwood JL. Algae: Critical Sources of Very Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids. Biomolecules. 2019;9(11):708.
Jeśli dziecko jest zdrowe i dobrze się rozwija, będzie mu odpowiadać zarówno klasyczna seria mleka Kendamil, jak i linia BIO Nature. Kendamil Kozie to alternatywa dla dzieci, które mają bardziej wrażliwe brzuszki. Mleko kozie zawiera dużą ilość beta-kazeiny A2, co powoduje, że w żołądku tworzy się delikatniejsza treść, która jest bardziej strawna niż beta-kazeina A1.
Jedną z wielkich zalet mleka koziego jest to, że w porównaniu z mlekiem krowim zawiera do 6x więcej oligosacharydów prebiotycznych, a także HMO (Human Milk Oligosaccharides), czyli oligosacharydy mleka matki, które między innymi są pokarmem dla bakterii probiotycznych.
Nie. Stosowanie mleka koziego zamiast mleka krowiego, w przypadku uczulenia na białka mleka krowiego, nie rozwiązuje problemu. Ze względu na wyższą zawartość beta-kazeiny A2, mimo że uważana jest za mniej alergizującą, mleko kozie zawiera składniki alergizujące. Ponadto dzieci z alergią na białko mleka krowiego często mają inne rodzaje alergii i istnieje duże prawdopodobieństwo, że jeśli są uczulone na białko mleka krowiego, będą również uczulone na białko mleka koziego.
Absolutnie nie. Mimo, że jego podstawą jest prawdziwe, pełnotłuste mleko kozie, to jest ono, podobnie jak mleko krowie, które stosujemy w innych liniach żywności premium dla niemowląt, przetworzone w taki sposób, aby było łatwo przyswajalne przez niemowlęta i małe dzieci. Mleko stosowane do żywienia dzieci przechodzi proces produkcyjny, który umożliwia jego wykorzystanie w tego rodzaju żywności, w przeciwieństwie do mleka nieprzetworzonego. Proces jest na tyle delikatny, że mleko zachowuje wszystkie zalety mleka koziego, ale usuwa też typowy kozi „zapach”, dzięki czemu smakuje dzieciom.
Mleko A2 pochodzi wyłącznie od ssaków, które odziedziczyły po rodzicach określony gen. Może ono być dla ludzi bardziej strawne niż mleko A1 (mleko zawierające mieszankę beta-kazeiny A1 i A2). Mleko to może pochodzić zarówno od krów, jak i innych ssaków. Takie osobniki muszą być trzymane z dala od reszty stada, aby ich mleko podczas dojenia nie zostało zanieczyszczone normalnym mlekiem. Na przykład większość europejskich krów nie ma tego genu. W przeciwieństwie do innych zwierząt, kozy posiadają ten gen naturalnie, więc ich mleko jest naturalnie A2.