Dlaczego dla swojego dziecka warto wybrać mleko Kendamil?
20. 10. 2023

Dlaczego dla swojego dziecka warto wybrać mleko Kendamil?

Minęło już ponad 5 lat odkąd Kendamil pojawił się na naszym rynku. Niemal natychmiast zyskał przychylność rodziców. Stało się tak głównie za sprawą pewnych korzyści, których w tym okresie nie oferowała żywność innych marek. Dziś możemy powiedzieć, że Kendamil zaczął wyznaczać "trendy" w żywieniu niemowląt. Ale czy wiesz, dlaczego Kendamil stał się tak popularny?

Kendamil nie zawiera oleju palmowego

Mleko dla niemowląt Kendamil jako jedno z pierwszych nie zawierało oleju palmowego, co było (i nadal jest) przez matki bardzo cenione. Było ku temu kilka powodów, takich jak względy środowiskowe lub społeczne. Olej palmowy jest powiązany z negatywnym wpływem na środowisko - wylesianiem, niszczeniem naturalnych ekosystemów, naruszaniem praw rdzennych społeczności itp. Są to również powody, które tylko wzmocniły naszą decyzję o nie dodawaniu oleju palmowego do naszego mleka.

Kendamil również nie zawiera oleju rybnego

Wiemy, że ryby nie wytwarzają własnych kwasów omega-3, ale pozyskują je z pożywienia - z alg. Pomyśleliśmy więc, że sięgniemy prosto do źródła. Ponadto pozbywamy się jednego z potencjalnych alergenów. Zastąpiliśmy więc olej rybi olejem z mikroalg Schizochytrium, który zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza DHA1, który jest dla mleka dziecka bardzo ważny*. Kolejną zaletą jest to, że produkcja oleju z alg nie wymaga połowów. Oznacza to, że nie przyczyniamy się do przełowienia i nie zakłócamy ekosystemów morskich.

Co to jest DHA oraz ARA i dlaczego są dodawane do mleka dla niemowląt?

DHA to skrót od kwasu dokozaheksaenowego, należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Organizm dziecka nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości tego kwasu, więc musi on pochodzić z pożywienia, czyli z mleka. Albo z mleka matki, albo, jeśli karmienie piersią nie jest możliwe, z mleka sztucznego. W takim przypadku matka musi zapewnić swojemu organizmowi wystarczającą ilość kwasów omega-3.

DHA występuje w dużych ilościach w siatkówce oka i dlatego jest ważny dla prawidłowego rozwoju tego narządu***, zwłaszcza w pierwszych miesiącach życia. Kendamil w swoim składzie zawiera ten kwas, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Zawiera również wystarczające ilości kwasu alfa-linolenowego*, który jest prekursorem** DHA.

ARA to skrót od kwasu arachidonowego, należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Prekursorem** ARA jest kwas linolowy*, który również jest składnikiem mleka Kendamil.

Rozporządzenie Komisji UE 2016/127 wprowadza obowiązek dodawania DHA do preparatów do początkowego żywienia niemowląt, ale nie przewiduje dodawania ARA. Jednak mleko matki zawiera ARA. Dlatego naszym zdaniem wskazane jest, aby mleko dla niemowląt, na wzór mleka matki, zawierało również ARA. Czołowi światowi eksperci potwierdzają, że fortyfikacja DHA i ARA w młodym wieku jest ważna2.

Asociace The European Academy of Paediatrics oraz Child Health Foundation zwróciły się do 26 międzynarodowych ekspertów w dziedzinie żywienia niemowląt, aby dokonali przeglądu najnowszych dostępnych dowodów naukowych na temat znaczenia wspólnej suplementacji DHA i ARA. Ich ustalenia podkreśliły znaczenie zarówno DHA, jak i ARA w preparatach do żywienia niemowląt3. I właśnie na podstawie tychże najnowszych rekomendacji Kendamil zawiera te kwasy.

Jak powstaje mleko Kendamil?

W przypadku nowego Kendamil Premium zmieniliśmy proces technologiczny przetwarzania mleka. W oryginalnej recepturze płynne mleko pełne było mieszane z innymi składnikami na samym początku procesu. W obecnym procesie mleko pełne jest najpierw przetwarzane oddzielnie, a następnie dodawane są inne składniki. Ta procedura pozwoliła nam lepiej przetwarzać mleko pełne przy zachowaniu wyższego poziomu tłuszczu mlecznego.

Podstawa mleka Kendamil nadal oparta jest na wysokiej jakości pełnym mleku krowim, które jest dokładnie sprawdzane pod kątem jakości już na początku produkcji. Następnie jest ono pasteryzowane, tj. podgrzewane do temperatury zazwyczaj około 70°C w celu zniszczenia bakterii.

Po pasteryzacji następuje homogenizacja. W tym procesie mleko jest przepychane przez dysze pod wysokim ciśnieniem, co zapobiega odkładaniu się tłuszczu na powierzchni mleka. Poprawia to smak i konsystencję mleka. Do mleka dodawana jest laktoza, witaminy, minerały* i inne składniki, takie jak prebiotyczne oligosacharydy GOS/FOS. Mleko jest sterylizowane, suszone i ponownie poddawane wielu testom jakości i bezpieczeństwa. Następnie wszystko jest starannie pakowane!

Dlaczego mleko Kendamil pakujemy w puszki? Ponieważ metalowe opakowania są idealnym rozwiązaniem do przechowywania sztucznego mleka. Metal chroni mleko przed niepożądanymi wpływami zewnętrznymi, ponieważ ma prawie zerową przepuszczalność gazów, wody i światła. I w przeciwieństwie do plastiku czy papieru, może być poddawany recyklingowi w nieskończoność.

Gdzie kupić mleko Kendamil?

Można nas znaleźć w całej Polsce. Zajrzyj tutaj, aby znaleźć najbliższego sprzedawcę.

*Zawiera DHA, ALA, LA, witaminy i składniki mineralne, jak zgodnie z prawem każda  żywność dla niemowląt.
** prekursor - źródło substancji lub składnika; np. witamina A powstaje z beta-karotenu, co oznacza, że beta-karoten jest prekursorem witaminy A
*** DHA przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Korzystny efekt osiąga się przy spożyciu 100 mg DHA dziennie.

Ważna uwaga: karmienie piersią to najlepszy sposób żywienia niemowląt. Żywność dla niemowląt powinna być stosowana jedynie na zalecenie lekarza. Mleka dla młodszych dzieci powinny stanowić jedynie część zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Sposób użycia i inne informacje znajdują się na opakowaniu. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Źródło:

          1. Souza CMM, et al. Animal Science Journal 2019;90(12):1567-1574
          2. Van Dael P. Nutrition Research and Practice 2021;15(2):137-159.
          3. Koletzko B, et al. Am J Clin Nutr. 2020;111(1):10-16.
Cookies
Top