Ciąża to radosny okres w życiu każdej kobiety, ale stawia przed nią również zarówno wyzwania psychiczne jak i fizyczne. Znajduje to odzwierciedlenie w zwiększonym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze (węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i minerały), które przyszła mama powinna regularnie dostarczać swojemu organizmowi w trakcie ciąży, a potem także w okresie karmienia piersią.
Należy pamiętać, że kobiety w ciąży posiadają specyficzne potrzeby żywieniowe, a ich zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze w tym okresie wzrasta.
Białko | + 54 % |
DHA | + 100–200 mg/dzień |
Witamina A | + 10 % |
Witamina B6 | + 46 % |
Witamina B12 | + 8 % |
Kwas foliowy | + 50 % |
Żelazo | + 50 % |
Cynk | + 38 % |
Jod | + 47 % |
Niezależnie od tego, czy planujesz zostać mamą, spodziewasz się dziecka, czy już trzymasz je w ramionach - zawsze trzeba dbać o prawidłowe odżywianie się i picie wystarczającej ilości płynów. Energia i składniki odżywcze, które matka przyjmuje z pożywienia, wykorzystywane są przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania jej organizmu, lecz trzeba pamiętać, że składniki odżywcze przechodzą również do jej mleka. Dla niemowlęcia jest to zwykle jedyne źródło pożywienia, dlatego bardzo ważne jest, aby dieta mamy była zróżnicowana, zbilansowana, zawierała wszystkie ważne składniki odżywcze i witaminy, a co najważniejsze - aby zawierała je w odpowiednich ilościach.
Aby wszystko działało tak, jak powinno, wskazane jest, aby ważne składniki odżywcze były już zawarte w diecie, zanim dziecko zacznie się rozwijać w ciele matki.
Ogromne znaczenie w żywieniu kobiet w ciąży ma kwas foliowy (folian). Zalecane dzienne spożycie kwasu foliowego w okresie ciąży wynosi 600 μg1. Jest to rozpuszczalna w wodzie witamina z grupy B, która bierze udział w podziale komórek, przyczynia się do prawidłowego tworzenia krwi i wzrostu tkanek zarodkowych w czasie ciąży. Ponadto kwas foliowy przyczynia się również do zmniejszenia uczucia zmęczenia i wyczerpania. Zwiększone spożycie kwasu foliowego powinno rozpocząć się nie później niż 4 tygodnie przed rozpoczęciem ciąży i powinno być kontynuowane do końca pierwszego trymestru2. Pokarmy zawierające kwas foliowy to: szpinak, sałata, kapusta, zielona fasolka lub kalafior.
Jednak sam kwas foliowy nie ma żadnych właściwości biologicznych. Biologicznie aktywne są tylko jego metabolity, które powstają w wyniku przemian enzymatycznych w wątrobie. Do przekształcenia kwasu foliowego w aktywną metafolinę niezbędny jest gen o nazwie MTHFR. Z powodu predyspozycji genetycznych u niektórych osób aktywność tego genu może być obniżona.
Karmienie piersią bardzo obciąża organizm matki, dlatego w tym czasie musi ona przyjmować około 500 dodatkowych kcal dziennie. Energii dostarczają zboża - ryż, makaron i pieczywo (najlepiej pełnoziarniste). Ponadto zawierają one błonnik, minerały i witaminy. Oczywiście w jadłospisie powinny znaleźć się surowe i gotowane warzywa oraz owoce, które powinny pojawiać się w każdym posiłku mamy.
Źródłem białka i wapnia, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu kości, jest mleko i jego wyroby. Innym źródłem białka są również produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja. Z mięs należy wybierać chude czerwone mięso (wieprzowina, wołowina), które jest bogate w żelazo. Przyszłe mamy powinny co najmniej dwa razy w tygodniu spożywać ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak łosoś, śledź lub pstrąg.
Przyjmowanie kwasu dokozaheksaenowego (powszechnie oznaczanego skrótem DHA i należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-3) z organizmu matki przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu płodu i niemowląt karmionych piersią. Korzystny efekt osiąga się poprzez dzienne spożycie 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj. 250 mg DHA i EPA (kwas eikozapentaenowy).
Oprócz zróżnicowanej i zbilansowanej diety, zarówno mamy obecne jak i przyszłe, mogą uzupełniać swoją dietę suplementami diety i napojami dla kobiet w ciąży, takimi jak np. rozpuszczalny napój Kendamum. Jego przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy wymieszać go z wodą. Oprócz pysznego smaku, jedną z jego głównych zalet jest to, można go przygotować praktycznie zawsze i wszędzie, po prostu mając przy sobie odpowiednią odmierzoną ilość proszku.
Napój Kendamum zawiera kwas foliowy, w tym jego biologicznie aktywną formę (L-metylotetrahydrofolian), DHA i witaminy B6, B2, D i C oraz minerały wapń i magnez.
Napój Kendamum jest suplementem diety i nie jest zamiennikiem zróżnicowanej i zbilansowanej diety ani zdrowego stylu życia.
Źródło:
1. Dietary Reference Intakes, J Perinatal Med 2008
2. Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr DACH 2015
3. Vakhapova V, Cohen T, et al. Phosphatidylserine containing omega-3 fatty acids may improve memory abilities in non-demented elderly with memory complaints: a double-blind placebo-controlled trial. Dement Geriatr Cogn Disord. 2010;29(5):467-474.
4. Vakhapova V, Richter Y, et al. Safety of phosphatidylserine containing omega-3 fatty acids in non-demented elderly: a double-blind placebo-controlled trial followed by an open-label extension. BMC Neurol. 2011; 11:79.
5. Schmidt K, Weber N, et al. A lecithin phosphatidylserine and phosphatidic acid complex (PAS) reduces symptoms of the premenstrual syndrome (PMS): Results of a randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial. Clin Nutr ESPEN. 2018 Apr; 24:22–30.