Bez oleju palmowego
Wszystkie produkty Kendamil nie zawierają oleju palmowego. Stosowanie oleju palmowego może nie być etyczne, zwłaszcza, że może sprzyjać masowemu wylesianiu lasów deszczowych na obszarach, gdzie uprawia się palmę olejową. Przegląd dowodów z dziewięciu badań wykazał również, że stosowanie oleiny palmowej (płynnego składnika oleju palmowego) w preparatach do początkowego żywienia niemowląt może mieć niezamierzone skutki, w tym zmniejszone wchłanianie jelitowe tłuszczów i wapnia.
Bez oleju rybnego
Alergia na ryby jest alergią szczególnego ryzyka, ponieważ główny alergen - białko parvalbumin - jest bardzo odporny. Oznacza to, że jest odporny zarówno na obróbkę cieplną, jak i na działanie enzymów trawiennych. Występuje w białym mięsie ryb. Alergie objawiają się w różny sposób. Od objawów skórnych (egzema) po problemy trawienne (np. biegunka, wymioty) i zaburzenia oddychania. Alergie mogą być również wywołane przez sam kontakt z rybą, spożywanie potraw gotowanych w oleju, w którym smażono ryby lub używanie oleju rybnego do przygotowywania sałatek. Charakter fabrycznego przetwarzania ryb i oleju rybnego, mimo kilkustopniowego oczyszczania, nie wyklucza śladowych zanieczyszczeń.
Eksperci kładą nacisk w diecie dzieci na spożycie długołańcuchowych niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA) z rodziny omega-3 - DHA (kwas dokozaheksaenowy). Jest to niezbędne praktycznie od rozwoju prenatalnego (prawidłowy wzrost i rozwój mózgu, oczu, odporności, serca i naczyń krwionośnych), a olej rybi był i jest tego źródłem. Jeśli martwisz się o niewystarczające spożycie DHA, nie bądź. Innym doskonałym i nowym źródłem są "niealergizujące" algi, takie jak Schizochytrium Sp.T18, które jako jedyne mleko dla niemowląt zawiera Kendamil.
Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
Bez GMO
Genetycznie zmodyfikowany organizm (GMO) jest to organizm, którego materiał genetyczny (np. DNA) został celowo zmieniony w sposób, który nie występuje naturalnie w przyrodzie. W przeciwieństwie do hodowli, z którą eksperymentował twórca genetyki Gregor Johann Mendel, wspomniany proces prowadzi do powstania organizmów o zupełnie nowych cechach. Na przykład, rośliny są bardziej odporne na herbicydy, szkodniki, pasożyty, choroby zakaźne lub zimno. Z drugiej strony, istnieje ryzyko, że mogą one wywołać reakcję alergiczną u osób wrażliwych. Żywność i uprawy GMO są opracowywane dopiero od niedawna, dlatego nikt nie może w 100% zagwarantować, że są one naprawdę bezpieczne.
Bez soi
Soja jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych ze względu na zawartość białka. Ale tylko dzięki nim. W innych przypadkach jest jednym z najsilniejszych alergenów i można go znaleźć praktycznie w każdej produkowanej przemysłowo żywności. I nawet olej sojowy - lecytyna może nie być całkowicie pozbawiony białka sojowego. Objawy alergii są podobne jak w przypadku alergii na białko mleka krowiego, czyli pokrzywka, wyprysk atopowy, problemy z oddychaniem i trawieniem. Alergia na soję rzadko występuje sama, alergia krzyżowa może być np. z orzeszkami ziemnymi, soczewicą, ... itp. Tak samo jest z mlekiem krowim. Odnotowano, że u około 10-14% niemowląt z alergią na białka mleka krowiego występuje jednocześnie alergia na soję. Dlatego zastępowanie mleka krowiego produktami sojowymi jest niewłaściwe.