Benefity marki Kendamil

Wartości odżywcze mleka pełnotłustego

Mleko pełnotłuste zawiera mniej oleju, a dzięki unikalnej formule premium mleko Kendamil zachowuje to, co najlepsze w naturze, ze wszystkimi własciwościami, jakie zawiera mleko pełnotłuste. Zapewnia kompleksowe i zrównoważone zestawienie składników odżywczych dla naturalnego rozwoju Twojego dziecka. Mleka Kendamil są produkowane według tradycyjnej receptury. Wyjątkowy proces przetwarzania zapewnia nie tylko pełny i śmietankowy smak, ale także wysoką wartość odżywczą mleka pelnotłustego w połączeniu ze wszystkimi niezbędnymi witaminami i minerałami, których Twoje dziecko potrzebuje do naturalnego rozwoju i wzrostu. Wartość i skład witamin i minerałów są zgodne z przepisami.

Korzyści mleka pełnotłustego

Kwas palmitynowy jest dominującym nasyconym kwasem tłuszczowym w mleku ssaków. Jest wchłaniany w jelitach niemowlęcia, a gdy znajduje się w pozycji sn-2 w trójglicerydach, wspomaga również wchłanianie wapnia.
Badania pokazują, że musimy starannie dobierać rodzaje tłuszczów, których używamy w pokarmach dla niemowląt, aby zapewnić optymalny wzrost niemowlęcia. Naukowcy zalecają rozważenie zastosowania tłuszczu mlecznego w pokarmach dla niemowląt. Kendamil, jako produkt z mleka pełnotłustego, zawiera wyższy udział kwasu palmitynowego w pozycji sn-2. Skład ten jest bardziej zbliżony do unikalnej struktury tłuszczu mleka matki, co wspomaga wchłanianie zarówno wapnia, jak i kwasu palmitynowego.

Bez oleju palmowego, bez oleju rybnego, bez GMO, bez soi

Bez oleju palmowego

Wszystkie produkty Kendamil nie zawierają oleju palmowego. Stosowanie oleju palmowego może nie być etyczne, zwłaszcza, że może sprzyjać masowemu wylesianiu lasów deszczowych na obszarach, gdzie uprawia się palmę olejową. Przegląd dowodów z dziewięciu badań wykazał również, że stosowanie oleiny palmowej (płynnego składnika oleju palmowego) w preparatach do początkowego żywienia niemowląt może mieć niezamierzone skutki, w tym zmniejszone wchłanianie jelitowe tłuszczów i wapnia.

Bez oleju rybnego

Alergia na ryby jest alergią szczególnego ryzyka, ponieważ główny alergen - białko parvalbumin - jest bardzo odporny. Oznacza to, że jest odporny zarówno na obróbkę cieplną, jak i na działanie enzymów trawiennych. Występuje w białym mięsie ryb. Alergie objawiają się w różny sposób. Od objawów skórnych (egzema) po problemy trawienne (np. biegunka, wymioty) i zaburzenia oddychania. Alergie mogą być również wywołane przez sam kontakt z rybą, spożywanie potraw gotowanych w oleju, w którym smażono ryby lub używanie oleju rybnego do przygotowywania sałatek. Charakter fabrycznego przetwarzania ryb i oleju rybnego, mimo kilkustopniowego oczyszczania, nie wyklucza śladowych zanieczyszczeń.
Eksperci kładą nacisk w diecie dzieci na spożycie długołańcuchowych niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA) z rodziny omega-3 - DHA (kwas dokozaheksaenowy). Jest to niezbędne praktycznie od rozwoju prenatalnego (prawidłowy wzrost i rozwój mózgu, oczu, odporności, serca i naczyń krwionośnych), a olej rybi był i jest tego źródłem. Jeśli martwisz się o niewystarczające spożycie DHA, nie bądź. Innym doskonałym i nowym źródłem są "niealergizujące" algi, takie jak Schizochytrium Sp.T18, które jako jedyne mleko dla niemowląt zawiera Kendamil. Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)

Bez GMO

Genetycznie zmodyfikowany organizm (GMO) jest to organizm, którego materiał genetyczny (np. DNA) został celowo zmieniony w sposób, który nie występuje naturalnie w przyrodzie. W przeciwieństwie do hodowli, z którą eksperymentował twórca genetyki Gregor Johann Mendel, wspomniany proces prowadzi do powstania organizmów o zupełnie nowych cechach. Na przykład, rośliny są bardziej odporne na herbicydy, szkodniki, pasożyty, choroby zakaźne lub zimno. Z drugiej strony, istnieje ryzyko, że mogą one wywołać reakcję alergiczną u osób wrażliwych. Żywność i uprawy GMO są opracowywane dopiero od niedawna, dlatego nikt nie może w 100% zagwarantować, że są one naprawdę bezpieczne.

Bez soi

Soja jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych ze względu na zawartość białka. Ale tylko dzięki nim. W innych przypadkach jest jednym z najsilniejszych alergenów i można go znaleźć praktycznie w każdej produkowanej przemysłowo żywności. I nawet olej sojowy - lecytyna może nie być całkowicie pozbawiony białka sojowego. Objawy alergii są podobne jak w przypadku alergii na białko mleka krowiego, czyli pokrzywka, wyprysk atopowy, problemy z oddychaniem i trawieniem. Alergia na soję rzadko występuje sama, alergia krzyżowa może być np. z orzeszkami ziemnymi, soczewicą, ... itp. Tak samo jest z mlekiem krowim. Odnotowano, że u około 10-14% niemowląt z alergią na białka mleka krowiego występuje jednocześnie alergia na soję. Dlatego zastępowanie mleka krowiego produktami sojowymi jest niewłaściwe.

W jakości BIO

Kendamil może się również poszczycić serią BIO/organiczną, która również jest produkowana z pełnotłustego mleka krowiego. Mleko BIO/organiczne pochodzi z lokalnych gospodarstw ekologicznych, które są mniejsze i posiadają certyfikat ekologiczny. Te ekologiczne gospodarstwa są bardziej przyjazne dla środowiska i używają tylko nawozów organicznych, a krowy przebywają na pastwiskach do 200 dni w roku.

Formularz kontaktowy

Dziękujemy , że się pytacie.

    Cookies
    Top